Trei alternative cool de transport pentru jungla urbană
Sursa foto aici
Vara este pe sfârșite, dar, cum mai mizăm pe căteva luni cu vreme plăcută, vă propunem câteva mijloace de transport ceva mai cool, mai eficiente și, în același timp,mai puțin convenționale, pentru a vă descurca tot mai bine în jungla urbană. Unele necesită mai mult, altele mai puțin efort pentru deplasare, unele vor face oamenii să întoarcă privirile către tine, dar toate te vor face un pic mai eficient și mai prietenos cu mediul.
Trotineta
Nu mai are nevoie de nicio prezentare, o știi de când abia învățai să te ții pe picioare. Atunci era din plastic, colorată și ușoară. Acum, și ea a mai crescut și are și o mulțime de variante electrice. Dacă optezi pentru versiunile fără motor, bazate pe „puterea tălpii”, autonomia este egală cu propria ta anduranță. Dacă, însă, ești o fire mai comodă, o trotinetă electrică te poate duce spre 25-30 de kilometri autonomie – dacă ești ceva mai ușor, mergi pe suprafețe fără dealuri și nu abuzezi de viteza maximă, care bate, de la caz la caz, spre 25 de km/h. Poți alege cauciucuri pline sau unele ce au cameră, fiecare cu plusurile sau minusurile sale. Fii atent la suspensie, frânare, și la faptul că denivelările mai mari de 2-3 centimetri te cam încurcă.
Longboard-ul
Fratele ceva mai de anduranță al skateboard-ului, longboard-ul este mai impresionant prin dimensiuni, lucru care înseamnă o stabilitate mai bună, o viteză mai mare cu un efort mai mic, dar și posibilitatea ceva mai scăzută de a face trick-uri. Util pe distanțe medii, te duce cu entuziasm din punctul A în punctul B. Atenție, însă, la frânare – ești un pic pe cont propriu, daca e nevoie să oprești brusc – și la orice pietricică de pe asfalt, care te poate dezechilibra. Ești în zona gri și la nivelul regulilor de circulație – pe șosea, lângă acostament, ai avea loc dar acolo sunt gurile de canal, iar pe trotuar pietonii s-ar putea să fie ceva mai imprevizibili, ca direcție și mișcare. Dacă ai de gând să combini o bucată de traseu cu un drum în autobuz sau metrou, ai grijă să nu te lovești sau să nu lovești pe cineva. Ai o placă destul de voluminoasă. Fii extra precaut!
Bicicleta pliantă
A trecut vremea când bicicleta pliantă era doar puțin mai respectată decât monociclul folosit de clovni la circ. A devenit mai ușoară, mai fiabilă, mai plăcută ochiului și mai ușor de pliat și transportat. Ai aproape toate avantajele unei biciclete obișnuite, mai puțin viteza și, poate, confortul – în funcție de înălțimea pe care o ai. Te poți strecura cu ea în trafic, ai nevoie de mai puțin loc pentru zig-zag între mașinile oprite sau alte obstacole, ai frâne de încredere și o postură relativ comodă. Nu știi niciodată când te va prinde seara cu ea pe drum, așa că pune-i, de la bun început, faruri și stopuri, iar tu ai grijă să porți ceva reflectorizant. Ia și un claxon, chiar dacă rugămintea noastră este să îl folosești doar atunci când este absolut necesar. Te poate feri de un impact.