
Cum și-a dublat fructul kiwi conținutul de vitamina C
Sursa foto aici
Crezi sau nu crezi, fructul de kiwi a ajuns, în prezent, să conțină tot atâta vitamina C cât are o portocală. Cu toate acestea, lucrurile nu au stat întotdeauna așa, la nivelul proprietăților nutritive ale fructului tot mai popular și în România zilelor noastre.
Un grup de cercetători chinezi – nu, nu britanici – au studiat îndeaproape evoluția fructului kiwi și au descoperit că acesta și-a dublat, în două rânduri, conținutul de vitamina C. Țineți-vă bine: prima oară, cu 50 de milioane de ani în urmă și, apoi, din nou, cu 20 de milioane de ani în urmă.
Strămoșii actualului kiwi și-au dublat spontan ADN-ul în două rânduri, prin poliploidie – da, chiar este un cuvânt. Ce înseamnă asta? Creșterea numărului de cromozomi în celulele organismelor animale sau vegetale față de numărul obișnuit, având ca rezultat mărirea taliei sau a unor organe.
De ce mai multă vitamina C? Pentru că nu este benefică doar oamenilor, ci și creșterii plantelor și a unei mai bune rezistențe a acestora. Un alt exemplu de evoluție este oferit de cafea, care a dezvoltat, în timp, cafeina, pesticid natural, care împiedică alte plante să crească, în imediata vecinătate.
Sursa aici