Harta fructelor și legumelor: de unde provin bunătățile pe care le consumi zi de zi
Deși ne-ar plăcea să spunem că tot ceea ce ne bucură gusturile este neaoș, românesc, crescut aici de generații întregi, o mare parte a fructelor și legumelor pe care le consumăm zi de zi provin, la originea lor, din toate colțurile lumii. Și, dacă este clar că nu vom vedea prea curând bananele românești, vrem, cu acest articol, să vă plimbăm pe glob, inclusiv în zonele de origine ale bananei despre care tocmai vorbeam.
Banana provine din regiunile tropicale, precum Africa, America Latină sau insulele Caraibe. Aproape 20% din fructele crescute în aceste regiuni asigură, prin export, consumul întregii lumi.
Avocado, una dintre vedetele meniurilor noastre, crește, și el, într-un climat tropical sau mediteranean. Mexicul își revendică proveniența inițială a deliciosului Avocado și tot Mexicul rămâne cel mai mare producător, global.
Pepenele, mai exact varietatea de pepene galben, care ne bucură și ne răcorește mesele de vară, vine tocmai din îndepărtata Asie, dar a ajuns să crească, fără probleme, în toate zonele cu un climat cald din lume.
Cartoful dulce, tot mai popular și în meniurile românești, își are, și el, originile în Asia centrală sau de sud. Acum, și ei cresc peste tot pe unde se pot bucura de un climat călduros.
Portocala vine direct din țara plajelor și a fotbalului – Brazilia, de departe cel mai mare producător global, cu aproape 30% din recoltele globale. În prezent, clasamentul producătorilor de portocale este completat de Statele Unite ale Americii și de China.
Castravetele este o altă poveste despre globalizare. Originar din India, a fost adoptat de China care acoperă, în prezent, aproape 77% din producția mondială de castraveți.
Data viitoare când ne vom uita în farfurie sau în paharul cu smoothie, vom percepe un pic altfel alimentele noastre de zi cu zi – fiecare, cu partea sa mai mult sau mai puțin exotică.
Sursa: aici