Mâncarea sănătoasă ar putea avea și un impact mai redus asupra mediului
Suntem cu toții conștienți de beneficiile unei alimentații sănătoase și facem pași, mai mici sau mai mari, spre o echilibrare a regimului nostru alimentar. Mâncarea sănătoasă nu este, însă, conform unor studii recente, buna doar organismului uman, ci are și o amprentă mai redusă asupra mediului înconjurător.
Cercetători de la universitățile Oxford și Minnesota au studiat 15 grupuri alimentare și le-au corelat, în medie, cu cinci efecte asupra sănătății umane, dar și cu alte cinci efecte asupra mediului.
Concret, rezultatele arată că aproape toate alimentele asociate cu rezultatele îmbunătățite ale sănătății – cereale integrale, fructe, legume, leguminoase, nuci și ulei de măsline – au cele mai mici efecte asupra mediului.
De asemenea, alimentele care prezintă cele mai mari riscuri de sănătate pentru oameni – în primul rând, carnea roșie neprocesată și procesată, cum ar fi carnea de porc, vită, oaie și capră – sunt asociate în mod constant cu cele mai mari efecte negative asupra mediului.
Cu toate acestea, există și două excepții notabile, printre rezultatele studiului: peștele, un aliment în general mai sănătos, cu impact moderat asupra mediului; dar și băuturile îndulcite cu zahăr, care prezintă riscuri pentru sănătate, dar au un impact scăzut asupra mediului.
Cercetătorii au ajuns, astfel, la concluzia că tranziția dietei către un consum mai mare de alimente mai sănătoase ar îmbunătăți, de asemenea, sustenabilitatea și impactul asupra mediului înconjurător.
Sursa: aici