Produs adăugat
tik tok logo
Ștevie versus Stevia

Ștevie versus Stevia: doar dintr-una poți face ciorbă

Din când în când ne mai aplecăm și asupra tendințelor din alimentație, chiar și în afara sferei noastre a smoothie-urilor și a fresh-urilor. Ne place să trăim sănătos și să mâncăm sănătos iar, tot mai des, am văzut unii oameni un pic confuzi la capitolul Ștevie versus Stevia. Este același lucru? Sunt plante diferite? Una este în engleză iar alta e traducerea în română?

Ștevie versus Stevia

SPOILER ALERT – Ștevia e acrișoară și bună la ciorbe, mâncăruri și piureuri. Stevia este un îndulcitor, numai bun ca alternativă pentru cei care, ca și noi, nu folosesc zahăr adăugat.

Acum, că deja v-am spus concluzia, hai să și elaborăm. Ștevia noastră cea de toate zilele, gătită din generație în generație, poartă, în buletin, numele Rumex patientia. Mai nou venita Stevia este, oficial, Stevia rebaudiana.

În paranteză fie spus, articolul de față este și o pledoarie pentru puterea diacriticelor. Spre exemplu, când scrii o rețetă de gătit, un s sau un ș s-ar putea să schimbe complet gustul mâncării.

Ștevia des întâlnită în România este o veritabilă porție de sănătate. Bogată în vitamine, cu precădere Vitamina C, are și un conținut generos de fier, zinc, calciu, potasiu, magneziu și fosfor. Mendeleev ar fi mândru de câte elemente bifează o singură plantă.

Ca proprietăți, este o armă puternică împotriva asteniei de primăvară și combate obezitatea. Iar lista beneficiilor poate continua.

Stevia, pe de altă parte, este tot mai cunoscută drept o alternativă la consumul de zahăr, prin proprietățile sale de îndulcire. Cu o proveniență mai degrabă exotică – plantă originară din Brazilia și Paraguay, stevia îmbunătățește toleranța la glucoză și reduce nevoia de insulină.

În plus, reduce presiunea arterială, previne cariile, infecțiile urechii și poate întări oasele. Și este tot mai des întâlnită pe rafturile supermarket-urilor din România, ca îndulcitor sau componentă a unor dulciuri ceva mai sănătoase decât alternativele tradiționale, cu zahăr.

Cu speranța că misterul a fost elucidat și știm foarte bine, de acum, ce este cu ștevia, dar și cu stevia, rămâne valabil îndemnul nostru de a consuma fructe și legume proaspete. Și, bineînțeles, și verdețuri.