
Studiu: gluten, găsit în alimentele „fără gluten”
Cum ar fi ca berea fără alcool să aibă, totuși, alcool, sau cafeaua decaf să conțină cafeină? Ei bine, un studiu realizat recent în Statele Unite arată că glutenul este surprinzător de des prezent în alimentele și meniurile ce se promovează drept „fără gluten”, lucru care confirmă suspiciunile referitoare la contaminarea cu alte alimente ale multor persoane atente la dietă.
Potrivit studiului, 51% din testele asupra pastelor fără gluten au găsit gluten în alimente. În cazul pizzei fără gluten, procentul a crescut chiar la 53%. Glutenul a fost detectat și în 27% dintre meniurile de mic dejun, 29% dintre cele de prânz și 34% dintre cele de cină.
Studiul a fost realizat pe parcursul a 18 luni, pe baza a 5.624 eșantioane de mâncare prelevate de 804 persoane.
Per total, rezultatele arată prezența glutenului în 32% dintre alimentele care se promovează a fi „fără gluten”.
Cu toate acestea, dispozitivele de test au găsit prezența glutenului, indiferent de cantitate, însă acest aspect nu înseamnă că mâncărurile respective prezintă întotdeauna un risc de sănătate pentru cei intoleranți la gluten.
Sursa aici