Surpriză? Nu avem suficiente fructe și legume cât să avem, cu toții, o dietă sănătoasă
Sursa foto aici
Te-ai apucat de o dietă sănătoasă, te uiți cu atenție la ce mănânci, îți numeri caloriile și verifici zi de zi tipurile de proteine consumate? Felicitări, ești printre norocoșii care pot face asta. Un set nou de cercetări făcute de Universitatea Guelph, pe baza datelor despre hrana sănătoasă a Universității Harvard, arată că este nevoie de o producție sporită de fructe și legume, corelată cu o mai mare deschidere față de proteinele vegetale, pentru a da tuturor o șansă la o alimentație sănătoasă.
Apetitul sporit pentru grăsimi și zahăr, corelat cu creșterea producției de cereale întâlnită în rândul țărilor în curs de dezvoltare, a dus la un sistem global care nu poate susține ohrană sănătoasă și echilibrată, pentru toata lumea.
Potrivit Universității Harvard, o porție sănătoasă de mâncare înseamnă jumătate fructe și legume – SLooP s-a gândit la tine și rezolvă această parte –, un sfert este reprezentat de cerealele integrale și un sfert de proteine, grăsimi și lactate.
Profesorii de la Guelph au extrapolat aceste date direct peste ariile geografice folosite în agricultură, iar rezultatele arată o discrepanță sensibilă: în medie, se produc 12 porții de cereale per persoană, în loc de opt, și doar cinci porții de fructe, din cele 15 necesare. Pe de altă parte, producția de grăsimi și zaharuri depășește cu mult, în prezent, necesarul. Și la nivel de proteine apare un deficit, cu trei porții din cele cinci necesare fiind produse zi de zi.
Proteinele vegetale pot fi o alternativă viabilă pentru a acoperi deficitul, iar necesarul de spațiu ar fi considerabil mai mic. Corelat, bineînțeles, cu o reducere a culturilor de cereale.
Altfel, dacă nimic nu se schimbă, la nivelul lui 2050, cu o populație estimată de 9,8 miliarde de oameni, planeta ar avea nevoie de încă 12 milioane de hectare de teren arabil și peste un miliard de hectare de pășuni, în plus.