Turismul, sursă de… risipă alimentară
Turismul, element benefic pentru economiile multor orașe din lume, începe, treptat, să își piardă din atractivitate, pe de o parte pentru localnici, care se simt din ce în ce mai asaltați de vizitatori, iar pe de altă parte ca sursă din ce în ce mai importantă de risipă alimentară.
Și, dacă până în prezent erau monitorizate hotelurile, restaurantele și marile evenimente, tocmai pentru a fi măsurate pierderile și risipa alimentară, noile moduri de a călători – care pun accent pe închirierile directe, de la utilizator la utilizator, și scurtcircuitează, astfel, lanțurile clasice de cazare, aduc un element mai greu de cuantificat, în calculul destinației finale a produselor alimentare.
Cercetătorii de la University of Eastern Finland și University of Southern California susțin că un accent pe prevenirea deșeurilor alimentare exclusiv în unitățile tradiționale de servicii turistice și de cazare ignoră realitatea turismului modern, bazat pe sharing economy, aflat în creștere și care atacă, treptat, sustenabilitatea alimentară.
Deșeurile alimentare sunt o problemă majoră la nivel global și au fost identificate și ca fiind cel mai important tip de deșeuri generat de industria ospitalității. Anual, aproximativ 1,3 miliarde de tone de produse alimentare se pierd sau se risipesc, ceea ce echivalează cu o treime sau chiar cu jumătate din totalul alimentelor destinate consumului uman. Deșeurile alimentare reprezintă o problemă majoră de mediu, socială și economică.
Într-adevăr, industria turismului se confruntă cu motive economice, sociale și legislative în continuă creștere pentru a aborda risipa alimentară. Turismul de astăzi nu se limitează doar la călătorii bazate pe sejururi hoteliere, datorită apariției de alternative moderne. Deșeurile alimentare sunt create în toate aceste gospodării turistice, dar până acum s-au efectuat foarte puține cercetări în această privință. Cert este, însă, că este nevoie și de atenuarea risipei alimentare din aceste surse.
Sursa: aici