
Ce este dieta flexitariană și cum ne poate salva planeta
Sursa foto aici
Vrem să avem suficiente alimente și să ne și dezvoltăm sustenabil? Pe scurt, soluția ar fi, conform unui studiu recent, consumul de carne maximum o dată pe săptămână și o schimbare majoră a tehnicilor din agricultură.
Încălzirea globală – chestionată de o parte a planetei, dar câtă vreme există oameni care cred că Pământul este plat, e cumva normal – are efecte cât se poate de concrete. Fiecare grad Celsius în plus, ca temperatură medie, înseamnă că randamentul culturilor de grâu scade cu 6% și pentru orez, impactul negativ este de 10%.
Dacă, până la sfârșitul acestui secol, condițiile se mențin neschimbate, temperatura medie va crește cu trei grade Celsius. Asta înseamnă un impact triplu față de cel menționat mai sus.
Cum, pentru a susține o populație ce se apropie de 10 miliarde în următoarele trei decade este nevoie de o creștere a producției de alimente cu 50%, recomandarea sustenabilă a experților este dieta „flexitariană”. Concret, dieta în care carnea este consumată, în genere, mai rar de o dată pe săptămână.
Animalele crescute pentru consum produc 14,5% din gazele de seră, la nivel global. Este nevoie, în plus, și de o reducere a deșeurilor alimentare, un management mai eficient al apei potabile, dar și schimbări masive la nivelul infrastructurii agricole.
Așadar, încercăm un pic mai puțină carne? S-ar putea să ne ajute pe toși, mai mult decât ne imaginăm.
Sursa aici