Cele 21 de zile pentru crearea unui nou obicei sunt de fapt 66
Am auzit cu toții teoria celor trei săptămâni de formare a obiceiurilor sănătoase. Fie că vrem să mâncăm fructe zilnic, să facem mișcare sau să păstrăm ordine în casă, avem impresia că dacă ne străduim 21 de zile, în cea de-a 22-a ne va veni natural.
Însă studiile spun altceva: 21 de zile nu sunt suficiente pentru ca mintea noastră să dezvolte căile neuronale prin care un nou comportament să ni se pară natural. Mitul celor 3 săptămâni a venit, de fapt, dintr-un studiu din anii ’60 care urmărea cât de repede se adaptează pacienții la amputarea unui membru.
Conform unui studiu derulat în 2009, obiceiurile noi se fixează în cel puțin 66 de zile, iar în unele cazuri durează până la 8 luni.
Alte concluzii demne de luat în seamă:
- Dacă ratezi o zi, nu e bai! Obiceiurile se formează prin persistență pe termen lung, nu prin perfecțiune.
- Nu toate obiceiurile sunt egale. De exemplu ne obișnuim mai ușor să bem un pahar de apă zilnic decât să facem o oră de sport înainte de micul-dejun.
- Există oameni mai rezistenți ca alții la noi obiceiuri. Două persoane pot exersa același comportament zilnic, iar el să devină un obicei în două luni pentru primul și în șase luni pentru al doilea. Fiecare are ritmul său.
Asta nu ar trebui să ne descurajeze din a încerca să ne formăm obiceiuri bune. Din contră, dacă avem așteptări realiste avem și șanse mai mari să ne facem un pic de bine. Puțin câte puțin, zi de zi.