Produs adăugat
tik tok logo

Cum să te aperi de gripă și răceli

Și să fii cel mai aprig scutier în sezonul virozelor

Sezonul virozelor este extraordinar de enervant deoarece 1) acestea nu sunt niște tendințe în care ne dorim să fim, 2) moda răcelilor nu devine mai bună niciodată și 3) ne place să credem că suntem speciali și originali, iar să răcim atunci când este toată lumea răcită pare complet în afara spațiului de negociere. Cum putem să îi facem o ofertă de nerefuzat sistemului nostru imunitar?

Ce sunt răceala și gripa

Răceala obișnuită este un virus. Vine cu simptomele clasice de febră, durere de gât, suflat de nas de 74 de ori pe zi. Nu se tratează cu antibiotice, nu există un vaccin pentru ea și nu este vina noastră. Părinții obișnuiau să ne spună că am stat în frig, băut rece și alte lucruri pe care cu siguranță le-am greșit noi, însă răceala nu vine din interiorul nostru, ci din exterior (căci, repetăm, este un virus).

Ce putem să facem este să ne susținem sistemul imunitar și să nu ne expunem excesiv.

Răceala obișnuită nu se tratează, ea poate să dureze și mai mult de o săptămână. Tot ce putem este să ameliorăm simptomele, însă nici o metodă de tratament nu a dovedit că poate scurta durata răcelii.

Gripa se deosebește de o răceală printr-o temperatură mult mai mare și simptome ușor diferite. Ea este tot un virus, însă pentru acesta a fost dezvoltat un vaccin care se poate face anual. Poate afecta organismul mai mult, iar de curând a dezvoltat o tulpină comună cu virusul Covid-19.

Care sunt cauzele răcelilor și gripelor

Este mai probabil să răcim iarna nu pentru că ne răcim, ci pentru că imunitatea ne scade mai mult în perioada respectivă, deci e mai probabil statistic să fim afectați.

La fel precum toate lucrurile pe care le-am învățat atunci când s-a declanșat pandemia, virusurile cărora le spunem în mod general „răceală” sunt transmise prin aerosoli: mici particule din respirație, strănut, tuse sau vorbire care conțin virusul respectiv. Acești aerosoli pot rămâne într-o cameră, chiar dacă nu intrăm în mod direct în contact cu persoana respectivă (motivul pentru care ni se spune să nu mergem în zone aglomerate). Anumite suprafețe contaminate pot duce virusul mai departe (motivul pentru care ni se repetă să ne spălăm pe mâini).

Care nu sunt cauzele virozelor

Nu răcim pentru că:

  • Am băut rece
  • Am fost îmbrăcați prea subțire (dar atunci când corpul nu reușește să își echilibreze singur temperatura, poate deveni obosit, iar sistemul imunitar poate fi slăbit)
  • Am stat în curent ^_^

 

10 moduri de a rămâne sănătoși în perioada virozelor

Singurele podiumuri de care suntem interesați sunt cele pentru zvâc, energie, vitalitate, drag de viață și entuziasm pentru proiecte îndeplinite. Nu ne dorim să facem parte din catwalk-ul de iarnă – primăvară al virozelor, așa că ne străduim să păstrăm mereu propunerile de mai jos.

Vaccinul antigripal

Profilaxia – totalitatea măsurilor de prevenție – este un proces mai ușor de gestionat decât un tratament ulterior. Spre deosebire de răceala obișnuită (common flu), gripa (influenza) poate fi prevenită printr-un vaccin care este adaptat la tulpinile care circulă în perioada respectivă.
Vaccinul poate fi administrat și copiilor între 2 și 18 ani, intranazal, cu virus viu atenuat.

Rămâi acasă atunci când ai simptome

Cultura overachieving ne împinge să mergem la birou chiar și atunci când suntem febrili, contagioși și obosiți. Vina și dorința de productivitate ne fac să continuăm să ne terminăm sarcinile și îndatoririle, deși am avea nevoie să rămânem acasă, cu o supă și un ceai.

Dacă am proteja cu toții comunitatea atunci când suntem contagioși, și noi am fi la rândul nostru mult mai puțin expuși la tipurile de virus în perioada epidemiilor.

Hrănește-te sănătos

O alimentație sănătoasă înseamnă și evitarea stimulentelor care te fac să îți depășești limitele în mod negativ. Lichidele și mâncarea trebuie să funcționeze ca potențiator, nu ca un mod artificial de a ne induce stări pe care nu le putem atinge. Schimbă băuturile energizante cu ingrediente benefice, care te susțin cu blândețe, în mod natural.

Poți citi despre cele mai noi SHOTS SLooP, de care recunoaștem că suntem destul de mândri și că ne-au susținut încă din perioada sărbătorilor ^_^.

Fă o mișcare în urma căreia te simți mai bine

Sportul nu trebuie să ne lase epuizați, ci energizați și mai vii. Poți face cardio pentru îmbunătățirea sistemului respirator și muscular, tonifiere pentru rezistența musculară sau stretching pentru flexibilitate și mobilitate. Poți face o plimbare lungă, care să te facă mândru de miile de pași din ziua respectivă, poți pedala sau merge alert, poți întinde salteaua de yoga și să îți iei treizeci de minute pentru tine. Ce este important este să întrerupi rutina de a sta pe scaun și să te bucuri de o rutină de mișcare.

Susține-ți sistemul imunitar și cu vitamina D

Lipsa razelor de soare sau a plimbărilor lungi ne pot aduce carențe de vitamina D în sezonul rece. Aceasta este responsabilă de absorbția calciului și fosforului și ajută în remodelarea osoasă. Îți poți lua vitamina D din alimente, din expunerea la soare (după SPF, bineînțeles), sau pe cale orală, prin suplimente, în sezonul rece.

Nu uita de aerul curat

Un umidificator de aer poate îngreuna procesul virusului de a rămâne într-o cameră. În plus, aerisitul zilnic este important și sănătos, pentru a împrospăta aerul pe care îl respiri. Acest lucru e relevant și în sezonul în care obișnuim să ne încălzim locuințele, iar aerul poate fi uscat în încăperi.

Evită contactul cu cei care prezintă simptome sau zonele aglomerate

Cu cine recomandăm, însă, să ai contact:

  • Acei prieteni dragi, cu care nici nu porți discuții lungi atunci când vă vedeți, ci doar doriți să
  • Oamenii pe care i-ai strânge în brațe indiferent de simptome
  • Cei care te încurajează, susțin și apreciază
  • Cei care te lasă mai energizați decât înainte după fiecare întâlnire
  • Cei care sunt DOERs și simți că te fac mai bun. <3

Asigură-ți o bună igienă

Una dintre puținele părți „bune” ale pandemiei prin care am trecut în ultimii trei ani a fost că ne-am educat mai mult asupra elementelor igienei de zi cu zi:

  • Strănută mereu într-un șervețel sau în pliul cotului (dacă ai strănuta în palme, ai atinge apoi alte suprafețe, pe care le-ai putea contamina)
  • Poartă o mască în zonele aglomerate, pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți
  • Spală-te frecvent pe mâini
  • Nu îți atinge fața dacă nu ai mâinile curate.

Dormi suficient

Somnul este extrem de important pentru sănătate, sistemul imunitar și echilibrul mental. Aici poți citi mai multe despre beneficiile vieții sexuale prin somn și alimentație. Somnul ne ajută în convalescență, ne menține echilibrul hormonal, echilibrează nivelul de stres și previne contractarea cu ușurință a răcelilor.

La polul opus, un somn precar ne lasă obosiți, crește nivelul de stres și anxietate și ne afectează și capacitatea deciziilor inteligente.

Verifică informațiile relevante despre gripă și răceală

Există multe mituri și informații eronate care se răspândesc la fel de repede precum răceala ^_^. De exemplu, avem senzația că vitamina C este un panaceu, însă asta nu înseamnă că răceala ne va trece dacă vom mânca lămâie. Există alte fructe care conțin o cantitate mult mai mare de vitamina C, iar aceasta variază în funcție de cât de bine fructele respective au fost coapte și păstrate.

Mai multe beneficii exacte primim din adaptogeni, care sunt o clasă de plante remarcabile ce ne reglează nivelul de stres din corp și ne reglează din punct de vedere imunologic, digestiv și al metabolismului.

PS: De exemplu, Moringa are mai multă vitamina C decât citricele! 😀

Sănătate! ^_^