Produs adăugat
tik tok logo

Adaptogenii: ingredientele minune din shot-urile SLooP

O clasă de plante remarcabile și vindecătoare

Dacă vrei să înveți un cuvânt nou pe zi, în spiritul de #SLooPUP, atunci cu adaptogen ai dublu jackpot: atât vocabular extins, cât și un termen minune. Adaptogenii sunt, pe scurt, plante vindecătoare care au grijă de noi.

Ce sunt adaptogenii

Adaptogenii sunt ingrediente active care se găsesc în plante și ciuperci. Se prezintă ca adjuvanți în mecanismul nostru de a gestiona stresul, oboseala sau chiar și anxietatea. 

Cum știi că o plantă este adaptogenă? 

În primul rând, verifici acești trei indicatori:

  • Planta este non-toxică, atât timp cât o consumăm în doze normale
  • Planta îți ajută corpul să gestioneze mai bine stresul
  • Planta generează procesul de homeostazie.

Ce este homeostazia

Homeostazia este o stare de bine a organismului. Așa cum conceptul danez hygge vorbește despre starea de bine a casei, cu lumânări parfumate și culori preferate, homeostazia se referă la un hygge interior, pe care-l resimți de când te trezești și pe întreg parcursul zilei.

Practic, ce ai nevoie pentru a fi un #doer 🙂 Nu uita, însă, că adaptogenii sunt o soluție excelentă, dar temporară. În cazul stresului pe termen lung este important să ne uităm la cauze, și nu doar la simptome.

Istoria adaptogenilor

Revistele militare sovietice din Al Doilea Război Mondial au studiat pentru prima dată calitățile stimulatoare și tonice ale Schisandrei chinensis. Piloții și echipajele submarinelor au primit stimulente pentru a crește performanța, în timp ce vânătorii obișnuiau să consume fructele de pădure și semințele pentru a calma setea, foamea, oboseala și pentru a îmbunătăți vederea pe timp de noapte. În anii 1950 și 1960, plantele medicinale erau folosite pentru a promova rezistența și supraviețuirea în medii periculoase. Toxicologul Lazarev a inventat termenul „adaptogeni” pentru a descrie substanțele chimice care sporesc „rezistența nespecifică” (sursa).

Beneficiile adaptogenilor

Homeostazia presupune că elementele din corpul tău sunt aduse într-o stare de echilibru. De exemplu, adaptogenii îți reduc nivelul de cortizol atunci când ești stresat. În același timp, adaptogenii îți vor ridica nivelul de cortizol, dacă suferi de multă oboseală. Absolut spirit de #doer :).

Adaptogenii ne pot regla mai multe tipuri de hormoni, și de aceea beneficiile lor se întind pe o scară largă, de la libido la fertilitate, de la echilibrare hormonală, la o stare mai bună în perioadele dificile precum sindrom premenstrual, menopauză sau refacerea de după o afecțiune.

Atunci când consumăm plante sau ciuperci bogate în adaptogeni, aceștia pornesc într-o misiune care vizează tipul de stres din organismul nostru. Aceasta poate fi durere, oboseală, griji excesive sau emoții dezechilibrate.

Din punct de vedere medical, adaptogenii pot influența axa hipotalamo-pituitară-suprarenală, care controlează răspunsul la stres, reglarea imunologică, digestia, metabolismul și starea de spirit. Adaptogenii pot, de asemenea, să stimuleze antioxidanții mitocondriali.

Exemple de adaptogeni

Adaptogeni sunt considerate și goji, turmericul sau ginsengul, dar preferatele noastre sunt cele de mai jos:

Maca

Maca este un ingredient minunat, deoarece contribuie la buna funcționarea a libidoului, la perioada menopauzei, dar și pe post de cafea, pentru energia fizică și mentală. Este originară din Peru, dar o găsești  cu ușurință în România, în shot-urile #SLooPUP :).

Moringa

Moringa este bogată în Vitamina B6. Funcționează ca antiinflamator, sporește imunitatea corpului, echilibrează nivelul  glicemic și are beneficii pentru păr și unghii.

Guarana

Semințele arborelui de guarana conțin cea mai mare sursă cunoscută de cofeină. Planta a fost folosită ca stimulent de către populațiile indigene, iar acum e folosită de către sportivi ca adaptogen care stimulează organismul, precum și ca tonic pentru sistemul cardiovascular.

Rhodiola

Rhodiola ameliorează oboseala, anxietatea și depresia. Este recomandată și pentru diferite tipuri de stre, s fiind iubită de sportivi și de cei care se stresează mult la locul de muncă. 

Cum se consumă adaptogenii

Adaptogenii pot fi consumați în băuturi, adăugate în ceai, apă sau smoothie, dar pot fi găsiți și în suplimente tip capsule sau tincturi. Precum în majoritatea suplimentelor, ei sunt asimilați mai bine atunci când sunt consumați pe o durată de șase luni, apoi se acordă o pauză. Acest lucru previne o eventuală rezistență a organismului la acest super ingredient.

Adaptogenii pot fi consumați la orice vârstă sau oră, în preparatele și combinațiile preferate. Dacă luăm orice tipuri de medicamente, este important să-i comunicăm medicului, pentru ca acesta să fie la curent cu orice tip posibil de interacțiuni.

#Funfact:

  • deși adaptogenii ne ajută să facem față stresului, ele nu cresc în condiții ușoare. Majoritatea sunt plante montane, care au parte de o climă vitregă, teren pietros și condiții imprevizibile. Cu toate acestea, sălbăticia lor le-a adăugat și versatilitate, iar nouă ne adaugă ulterior super puteri 🙂