Produs adăugat
tik tok logo
Dă culoare relației cu copilul tău

Cum să dai iar culoare relației cu copilul tău?

Sursa foto: aici

Cu toții am auzit reclamele de la TV care spun „Pentru sănătatea emoțională a copilului tău, petrece cât mai mult timp cu el în fiecare zi”. Vedeți, acest lucru este atât de important, încât îl vedem peste tot, a devenit mainstream și nu îl mai găsim doar în cărțile de psihologia copilului.

Deși toți părinții sunt buni și își iubesc nespus copiii, mulți nu au o strategie atunci când relația dintre ei și fiul sau fiica lor este blocată. Eu mă aflu adeseori în această situație și încă observ cum mă cuprinde panica atunci când sunt în ea. Cum mă prind că relația dintre mine și copil nu e hrănitoare pentru el? Fie nu prea mai vorbește cu mine decât strictul necesar, fie începe să se ascundă sau să mintă, fie începe să mănânce compulsiv sau să petreacă timpul mai mult cu prietenii și să evite să vină acasă să dea ochii cu mine. Fie devine apatic și trist, fie nu mai vrea să își facă temele, fie nu mai vrea să stea cu alți copii. Fie se îmbolnăvesc. Așa îmi dau seama că e nevoie să mă concentrez pe relația cu băiatul sau fata mea. Îmi amintesc că acum șase ani, fata mea mijlocie dezvoltase un tic de a tuși o dată la 3-5 secunde. Mi-am dat seama din start că e un tic și nu e boală și că are nevoie de atenție, însă m-am hotărât să merg cu ea și la doctor. Doctorița a controlat-o, s-a uitat la noi, m-a luat deoparte și mi-a zis: „Cred că e bine să mai stați cu ea. Să faceți un puzzle împreună sau ceva. Tușitul ei nu e de boală, ci e de atenție”. Așa știa ea să ceară ce are nevoie. Și mă bucur că am fost pe fază și am luat cererea ei în serios. După multe puzzle-uri și alte jocuri, i-a dispărut tusea într-o săptămână.

Așadar, ce e de făcut când copilul nostru ne cere, într-un mod mai mult sau mai puțin explicit, să le fim aproape și să ne mainifestăm iubirea pe care le-o purtăm? Răspunsul meu a fost de-a lungul anilor și a rămas același: „Oprește-te cât poți din tot ce faci și fă timp special cu copilul.” Acest timp special despre care scriu toți psihologii și toți specialiștii în parenting este atât de răspândit tocmai pentru că e simplu și de mult ajutor. Iată cum se face

  • Părintele își propune să petreacă în mod regulat timp cu copilul – să spunem de 3 ori pe săptămână, câte 10-20 de minute atunci când simte că relația nu mai e ca înainte.
  • În acest timp, copilul preia controlul relației și va decide ce vrea să facă împreună cu părintele. Un copil mic va vrea să se joace, altul care în mod normal nu are voie la prea multe dulciuri, va vrea să mănânce acum bomboane. Un copil mare va vrea să ne dea cu ojă sau să se uite la un video pe youtube. Sau pur și simplu să stea în brațele noastre să pălăvrăgească despre câte-n lună și în stele.
  • Părintele vine cu maximum de disponibilitate emoțională, cu maximul de entuziasm pe care îl poate aduna în acest timp special. Știu că pare o presiune pentru părinte, însă de aceea acest timp are o durată limitată.
  • Mama sau tata nu va face nimic altceva în cest timp, în afară de a-și învălui copilul cu toată iubirea și atenția sa. Adică nu va aranja covorul, nu se va uita pe telefon, nu va bea cafea.

Efectele sunt magice din secunda doi:

  • Copilul e mai plin de vitalitate instantaneu. Fiindcă totul se petrece la fel ca atunci când ești îndrăgostit – primești atenție, iubire, așadar te simți iarăși viu!
  • Părintele se simte un părinte mai bun – dacă înainte era copleșit de vinovăție și de spaimă, acum apropierea de copil îi face și lui bine. Iar părinții, știm bine, au nevoie să se simtă buni. Suficient de buni!
  • Relația devine mai apropiată – copilul își recapătă încrederea în iubirea părintelui și caută iar conexiunea care îl hrănește emoțional și care îl ajută să crească mare.

Desigur, în calitate de psiholog și de mamă, nu am destule cuvinte pentru a recomanda ca atunci când relația cu copilul scârțâie, să mergeți să cereți ajutor specializat. Eu fac acest lucru pentru mine și familia mea și mereu m-a ajutat enorm. Iar acum, la final, aș spune că așa cum Sloop este un plus de bine pentru momentele pentru tine, la fel este și timpul special – un plus de bine pentru relația cu copilul tău!

Articol realizat de: Otilia Mantelers