Produs adăugat
tik tok logo
Fata Vegană – mituri și realități despre dieta pe bază de plante

Fata Vegana – mituri și realități despre dieta pe bază de plante

Dacă tot începem luna noiembrie cu Ziua Internațională a Veganismului, e o bună ocazie să discutăm la o salată despre ce înseamnă acest tip de dietă.

De mulți ani încoace, subiectul e destul de fierbinte și naște ciondăneli mai mult sau mai puțin științifice: de la ideologii polarizante și până la îngrijorări cu privire la proteine, varietate, sațietate sau pur și simplu dacă o astfel de viață are haz.

Iar acum, cu vocea tot mai puternică a Gretei și cu avertizările ONU, veganismul devine și una dintre cele mai încurajate căi spre binele planetei.

Este dieta vegană sănătoasă?

Este la fel de sănătoasă ca orice altă dietă – adică poți reuși sau gafa aproximativ la fel de ușor. Există o groază de junk food pe bază de plante – de la cartofi prăjiți și chipsuri până la jeleuri și bomboane. Așa cum există și o mulțime de surse vegetale de proteine, grăsimi și fibre de bună calitate. Altfel spus, sănătatea dietei vegane ține în primul rând de alegeri.

Bine, dar are destule proteine?

În primul rând, cât înseamnă destule? Mai puțin decât ar crede majoritatea: 0,8 grame per kilogram al corpului. Altfel spus, pentru un adult de 70 kg, sunt necesare 56 g de proteine pe zi, care se pot lua de exemplu dintr-o masă cu linte, una cu ciuperci și o gustare din migdale. Alte surse bune sunt hrișca, tofu, fasolea neagră sau roșie, năutul, nucile și alunele. Așadar, dacă nu mănânci doar pâine, paste și cartofi, ci îți faci cumpărăturile cu puțină atenție, poți oferi corpului exact câte proteine are nevoie.

Cam plictisitor. Salată și iar salată…

…Și supe, budinci, quiche-uri, pizza, prăjituri, burgeri… Internetul și chefii superstar ai lumii deschid un întreg univers de rețete vegane creative. Iar pentru gustul autentic românesc, e suficient să te uiți în caietul cu rețete de post al bunicii și vei găsi toate alternativele vegane la cele mai populare preparate – sarmale, plăcinte, chiftele și câte și mai câte. Dar da, e nevoie de timp, imaginație și dedicație. Nu-i la îndemână, dar nici peste mână.

Deci, te încurajăm să devii vegan?

Nu, te încurajăm să îți faci bine la trup și suflet în felul tău, oricare ar fi el. Iar dacă felul tău e vegan, nu-i nimic periculos sau imposibil în asta.