
Îndulcitorii: săraci în calorii, dar cu ce cost?

Dacă încerci să trăiești fără zahăr adăugat, probabil că nu o dată ai ales varianta light, zero, sugar-free. Dar fără zahăr nu înseamnă întotdeauna și fără riscuri.
Despre îndulcitorii artificiali (zaharină, aspartam, acesulfam) s-a tot vorbit și știi deja că nu-s varianta ideală. Însă s-ar putea să te surprindă efectul lor asupra relației tale cu mâncarea în general. Conform nutriționiștilor afiliați Universității Harvard, consumul regulat de îndulcitori artificiali alterează percepția gustului și reduce sensibilitatea la savori mai complexe. S-ar putea ca fructele, legumele și alte alimente sănătoase să-ți pară fade și neinteresante, iar asta inevitabil te face să cauți savori mai intense – foarte sărat, foarte picant, eventual tratat cu arome artificiale.
În ultimii ani devin tot mai populari îndulcitorii naturali precum stevia sau siropul de Yacon, extrași direct din plante, care satisfac nevoia de dulce fără grija pentru calorii. Sunt printre variantele privite cu ochi buni de medici, pentru că au și alte efecte pozitive, de exemplu faptul că îmbunătățesc toleranța la glucoză și reduc nevoia de insulină. Un singur neajuns – nu toată lumea se împacă bine cu gustul lor.
Și să nu uităm de categoria poliolilor – alcooli naturali ai zahărului. Nu-ți face griji, se pot consuma în siguranță chiar și înainte să conduci. Dar nu în exces, pentru că pot avea efecte tulburătoare asupra digestiei: ei ajung nedigerați în colon, unde fermentează și produc efecte neplăcute spre urgente. Așadar, dacă vezi pe etichetă eritritol, xilitol, manitol sau malitol, consumă cu măsură.
Zahărul natural din fructe și legume este dulcele pe care am evoluat să-l digerăm și procesăm cel mai bine. E trucul jucat de natură ca să ne convingă să consumăm, la pachet cu el, toate vitaminele, enzimele și antioxidanții din aceste surse. Și aici, ca-n toate cele, cumpătarea e de căpătâi: cinci porții pe zi înseamnă o doză moderată de zahăr și o doză zdravănă de sănătate.