Produs adăugat

LIVRARE GRATUITĂ la comenzi de peste 80 de lei în București și de peste 150 de lei în țară

Mănânci de la stres? Nu-ți face griji, ci un meniu potrivit!

Mănânci de la stres? Nu-ți face griji, ci un meniu potrivit!

De cele mai multe ori, când e haos în program e haos și în meniu. Când sună într-una telefonul, curg mailurile urgente, totul e întârziat… deja ni s-a făcut foame doar gândindu-ne!

Nu degeaba există ciocolata de urgență în sertar, crănțănelele în geantă și aplicația de delivery mereu la un buton distanță. Vestea proastă e că stresul e deseori asociat cu mâncatul emoțional. Vestea bună e că mâncatul, chiar și emoțional, poate combate stresul dacă facem alegerile potrivite.

De ce mâncăm mai mult când suntem stresați?

Pentru că bombardamentul de cerințe și taskuri zilnice este resimțit de corp ca o amenințare. Iar răspunsul e să producem adrenalină, care crește pulsul, tensiunea și nivelul de energie. Apoi vine cortizolul, hormonul stresului, menit să regleze somnul, tensiunea, inflamația și glicemia. Tot caruselul ăsta ne epuizează fizic, iar corpul cere insistent nutrienți pentru a se recupera.

Ce mâncăm ca să ne liniștim și să facem față stresului?

Alimente bogate în folați. Folații sunt esențiali pentru sinteza serotoninei, hormonul fericirii, iar studiile au arătat o corelație între incidența depresiei și insuficiența acestui nutrient. Îi poți găsi în legume și salate verzi și în organe. Deci când mai comanzi ceva fiindcă n-ai timp nici să respiri, d-apoi să gătești, încearcă o porție de spanac cu ficăței!

Carbohidrați. Când ești cu energia pe terminate, un boost de insulină te aduce rapid pe linia de plutire. De aia poftești la făinoase, patiserie sau dulciuri. Doar că după o doză așa mare de zahăr rafinat, și crash-ul va fi la fel de puternic. De aceea, mai bine înlocuiești făinoasele cu o porție bună de ovăz sau alte cereale integrale, iar dulciurile cu o mână de fructe uscate sau un smoothie natural.

Probiotice. Încă nu s-au elucidat toate misterele florei intestinale, dar s-a confirmat că ea joacă un rol important în relația dintre digestie și starea mentală. În timp ce unii de-abia reușesc să mănânce când sunt stresații, alții parcă ar rupe frigiderul. Iar un microbiom puternic poate stabiliza apetitul și dispoziția chiar și în condiții de stres. El se întreține cu alimente bogate în probiotice precum murăturile, kombucha, iaurtul, unele brânzeturi ca mozzarella sau gouda.

Acizi grași Omega-3. Sigur ai auzit de „grăsimile bune”, dar la ce sunt bune? Printre altele, ele au efect antiinflamator și pot reduce impactul cortizolului, hormonul stresului. Îi găsești în pește precum somon, ton sau macrou, în nucifere (alune de pădure, migdale, fistic, caju) și chiar în lingura de ulei de măsline extravirgin pe care o pui la salată.

Magneziu și zinc. Cele mai valoroase surse vin în doze mici: semințe de floarea soarelui, migdale, fistic. Le poți savura simple sau poți presăra o mână în salată, în bolul cu cereale de dimineață. Sau le poți lua de-a gata într-un baton din fructe și nuci, fără zahăr adăugat.