Produs adăugat

LIVRARE GRATUITĂ la comenzi de peste 80 de lei în București și de peste 150 de lei în țară

O mișcare clasică: muzica de antrenament

O mișcare clasică: muzica de antrenament

Photo: Shutterstock

Dacă deja ai un playlist pentru sport, cel mai probabil e cu piese ritmate și energice, compuse în ultimele câteva decenii. Dar dacă la următorul refresh al listei ai merge un pic mai mult înapoi în istorie? S-ar putea să găsești în muzica clasică o întreagă simfonie de inspirație și motivație pentru workout.

Cum ne ajută muzica la sport?

Muzica are un efect de disociere, adică ne distrage mintea de la oboseală și acoperă toate gândurile repetitive la renunțare. Altfel spus, ea nu ne face să obosim fizic mai puțin, dar ne ajută să interpretăm altfel efortul. O piesă înălțătoare precum uvertura din Wilhelm Tell ne poate face să ne simțim ca niște eroi, să ne motiveze să luptăm cu propriii monstruleți până la capăt.

În plus, muzica setează ritmul în care ne mișcăm. Psihologul Mária Rendi a folosit segmente lente și alerte din Simfonia a 7-a de Beethoven pentru a studia influența ritmului asupra unui grup de vâslași de caiac-canoe. A constatat că ambele ritmuri au dus la viteze mai bune comparativ cu lipsa muzicii, iar ritmul mai alert a crescut performanța vâslașilor cu 2%.

De ce muzică clasică?

Pentru că stimulează imaginația și transformă sportul într-o poveste, mai ales atunci când vine la pachet cu un peisaj pitoresc. Și pentru că diversitatea de ritmuri și compoziții se poate plia excelent pe orice tip de mișcare. Poți alege piese liniștitoare pentru yoga, piese epice pentru alergat și hiking, piese săltărețe pentru aerobic.

Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la pop, funk, R&B sau alte ritmuri pe care îți place să te miști. Dar de ce să nu mixăm un pic lucrurile? Dacă după piesa disco preferată shuffle-ul alege o arie glorioasă, asta îți poate face și experiența de sport un pic mai imprevizibilă. Varietatea ține lucrurile interesante!

Pentru inspirație, găsești online o mulțime de playlist-uri făcute deja de iubitorii mișcării și ai muzicii clasice.

Dacă tot a venit primăvara, putem s-o luăm cu noi și în căști. Pe a lui Vivaldi, că-i cea mai frumoasă.

Sursa aici