
Prietenii îți fac bine când sunt puțini și buni

Pe 30 iulie, lumea întreagă sărbătorește prietenia și are și de ce: face bine la trup și la suflet. Dar când vorbim despre prietenie, oare ne referim cu toții la același lucru?
Vestea proastă: prietenia nu e mereu reciprocă
Surprinzător, știința spune că numai jumătate din cei pe care îi considerăm prieteni simt la fel despre noi. Un studiu MIT desfășurat cu 84 de persoane între 23 și 38 de ani a arătat că doar 53% dintre prieteniile analizate erau reciproce. O confirmă studii multiple din ultimul deceniu, care plasează rata de reciprocitate între 34 și 53%.
De ce se întâmplă asta? Pentru că avem noțiuni diferite despre ce înseamnă prietenia. Și pentru că nevoia de validare ne face să credem că toți oamenii pe care îi apreciem ne apreciază la rândul lor. Ce e de făcut?
Vestea bună: nu avem nevoie și nici timp de mai mult de 5 prieteni
Dacă te gândești serios la acei prieteni care te susțin mereu și în care ai încredere totală, probabil îi poți număra pe degetele de la o mână. Și așa e și firesc! Știința spune că un om obișnuit poate menține relații sociale cu maximum 150 de persoane, dar când vine vorba despre prieteniile apropiate nu putem păstra mai mult de 5 deodată. Cum îți dai seama care sunt prietenii adevărați?
Prietenii sunt cei care ne fac mai veseli și mai sănătoși
O meta-analiză din 2010, care a combinat datele obținute din 148 de studii, a identificat o corelație puternică între relațiile sociale și speranța de viață. Da, prietenia ne dă viață mai lungă, la fel ca și sportul!
„Simptomele” prieteniei: tensiune arterială mai mică, echilibru hormonal mai bun, imunitate mai puternică și nivel mai scăzut de inflamație. Reversul medaliei: relațiile toxice sau stresante pot avea efectele opuse – depresie, tensiune ridicată și inflamație.
Prietenia se cultivă în timp
Dacă ai cunoscut oameni cu care ai făcut click instant și cu care simți că poți vorbi orice, nu te pripi să-i numești prieteni. În schimb poți petrece mai mult timp cu ei, pentru a suda în timp o conexiune sănătoasă. În medie, o relație evoluează la amiciție după 50 de ore de interacțiune și la prietenie reală după 90 de ore. De la 200 de ore în sus, probabil poți numi pe cineva prieten apropiat. Însă e vorba de timp de calitate, iar cel petrecut muncind împreună sau scrollând pe telefon la aceeași masă nu se pune.
Așadar, de Ziua Internațională a Prieteniei îți dorim să ai 5 oameni aproape. Cu adevărat aproape!