
Proaspete, congelate, gătite: cum rezistă cel mai bine vitaminele?

Zilele astea ai undă verde la salate fresh cu roșii și castraveți, vinete și cele mai dulci și coapte fructe. Dar ce trebuie să știi e că raw nu înseamnă neapărat și plin de vitamine. S-ar putea să ai surpriza ca fructele și legumele proaspete să fie mai puțin nutritive decât cele gătite sau congelate. Cum așa?
Vitaminele se pierd pe drum
Din momentul în care sunt culese, fructele și legumele încep să piardă din nutrienți. Ele „respiră”, adică emană căldură și pierd apă la fiecare pas de la fermă până în farfuria ta. Transportul și manevrarea, timpul petrecut pe rafturile magazinului și apoi cel petrecut în frigiderul tău, toate aceste etape le sărăcesc de nutrienți, puțin câte puțin. De aceea e bine să le cumperi de la producători sau primul intermediar și să le consumi cât mai repede! Iar când piața e prea departe și timpul prea scurt, poți apela oricând la un smoothie sau suc delicios, fără zahăr adăugat.
Cum păstrezi fructele și legumele proaspete?
Unele la rece, altele la temperatura camerei. Ține în raftul frigiderului următoarele: mere, fructe de pădure, broccoli, morcovi, vinete, ardei și salate verzi. Poți păstra într-un coș pe blatul din bucătărie: ardeii iuți, portocalele, pepenii, dovlecii, dovleceii și cartofii dulci. Iar pentru acestea, pregătește un loc răcoros și uscat: banane, usturoi, lămâi, ceapă, cartofi și roșii.
Congelate și bogate
Studiile nu au găsit diferențe semnificative de nutrienți între fructele și legumele proaspete și cele congelate. Din contră, un studiu a arătat că cele păstrate la frigider timp de 5 zile scorează mai slab. În timp ce congelatele își păstrează cu succes toți nutrienții, mai ales dacă au fost înghețate la scurt timp după recoltare și nu au fost tratate termic înainte. Mai sunt și diferențe specifice de care e bine să ții cont: broccoli congelat are mai multă vitamina B decât cel proaspăt, în timp ce vitamina C este mai abundentă în porumbul, afinele și fasolea verde congelate decât în variantele fresh.
Cum le gătești cel mai sănătos?
Studiile spun că prepararea la abur este cea mai indicată pentru a păstra nutrienții din majoritatea fructelor și legumelor. Mai mult, procesul poate crește nivelul de antioxidanți, vitamina B și fitonutrienți precum carotenoizii. În cazul cartofilor și mazării, fierberea e un mod bun de a păstra acidul folic. Iar ca regulă generală când gătești legume sau fructe, cel mai bine e să reduci cât mai mult temperatura și timpul de preparare și să folosești cât mai puțină apă.
Sursa aici