Produs adăugat
tik tok logo
Îmblânzește monstrulețul pofticios din tine

Rezoluții mai blânde cu monstrulețul pofticios din tine: îmblânzește-l puțin câte puțin, zi de zi

În cele mai multe promisiuni care încep cu „De la anul…”, dieta e cap de listă. Ne propunem să mâncăm mai sănătos, mai variat, mai puțin, mai natural… pe scurt, mai bine.

Folclorul motivațional ne spune că un obiectiv care nu ne sperie e ales greșit. Când vine însă vorba de starea de bine, noi spunem altceva: dacă ne sperie așa de mult încât ne pregătim pentru 1 ianuarie ca pentru înrolarea în armată, e posibil să fie prea mult și prea deodată.

Aproape cu toții avem un monstruleț interior pofticios. Îl știi, e cel care îți șoptește la ureche să mai mănânci o prăjiturică atunci când deja ai gustat din toate, care nu acceptă să vadă vreo floricică de popcorn rămasă în castron, care strâmbă din nas când vede verde în farfurie.

Ei, de sărbători el e cel mai fericit când îl lăsăm liber la joacă pe masa încărcată cu toate bunătățile. Dar după ce i-am făcut toate mofturile zile în șir, cum e pentru el să se trezească brusc, de la 1 ianuarie, pedepsit drastic? Gata cu dulcele, cu prăjeala, cu cronțănelele. Mănâncă-ți broccoli-ul și treci în cușca ta!

Normal că se supără, începe cu scânceli ușor de înăbușit cu entuziasm în ianuarie și culminează cu tantrum-uri asurzitoare prin februarie. Nu-l mai putem tempera și se întâmplă inevitabilul: dulcea regăsire cu ciocolata și golirea sălilor de fitness. Monstrulețul pofticios a câștigat din nou.

Dacă de data asta ai face altfel? Dacă l-ai accepta și l-ai îmblânzi puțin câte puțin? Iată câteva idei necomplicate prin care îți poți face un pic de bine fără să superi monstrulețul pofticios:

  • În loc să te concentrezi pe ce să tai din meniu, concentrează-te pe ce ar trebui să incluzi zilnic. Cele 5 porții de fructe și legume recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, fie că le iei așa cum sunt sau sub formă de smoothie, sunt un bun început. Îi dai dulcele după care tânjește, însă e un dulce natural, fără zahăr adăugat. În timp, monstrulețul obișnuit cu fructe nu va mai cere dulciuri atât de des.
  • Schimbări mici, mici, de care te poți ține tot anul. De exemplu, dacă ți-ai pune în cafea doar jumătate din cantitatea obișnuită de zahăr? O linguriță are cam 20 de calorii. Una în minus timp de 365 de zile înseamnă, cumulat, 7300 de calorii. Adică un kilogram pe care îl poți pierde într-un an cu doar o linguriță de schimbare pe zi.
  • Lenea te poate ajuta: ce-i la îndemână nu-i minciună. Multiple studii au confirmat că, atunci când vasele de servire sunt ținute la îndemână, mâncăm cu 20-30% mai mult decât dacă ar trebui să ne deplasăm până la bucătărie. De aceea monstrulețul pofticios din interior îți șoptește la petreceri să te așezi mai aproape de castronul cu snacks-uri sau farfuria cu prăjituri. Poți folosi asta în avantajul tău: când lucrezi, te uiți la un film sau stai cu prietenii, ține la îndemână castroane cu gustări sănătoase: felii de fructe, migdale, sticks-uri de legume. Va fi mai tentant să ronțăi din ele decât să faci un extra efort pentru a căuta altceva.

Așadar, propune-ți ca în noul an să lași milităria în pod și s-o dai la pace cu monstrulețul, pentru că e parte din tine. Împrietenește-te cu el, descoperă cum să-l iei, ce-i place și ce schimbări mici poate accepta pe termen lung. Un pic de bine ține de tine, fă-o în felul tău!