
Terapie cu nostalgie: borcanul cu dulceață

Dacă ne gândim la cele mai sănătoase moduri de a ne bucura de fructe, probabil dulceața și gemul nu sunt primele pe lista nutriționiștilor. Însă ele pot ocupa un loc mai onorabil pe lista mamelor și bunicilor, dar și a psihologilor. De ce?
Pentru că dulceața ne transportă instant înapoi în copilărie.
Iar în vremuri incerte ca astea, căutăm confort în bucuriile simple și amintirile frumoase. Nostalgia e un adevărat balsam împotriva anxietății, iar un borcan cu gem făcut în casă este, de fapt, un borcan de reconfortare.
Dulceața e modul tradițional de a păstra bunătatea fructelor de sezon tot anul.
Vara ne bucurăm din plin de căpșune pistruiate, cireșe cărnoase, piersici pufoase și câte și mai câte. Și e firesc să ne dorim și în lunile reci să regăsim un pic din bucuria asta când deschidem cămara. Iar dacă le preferăm fresh, există întotdeauna frigiderul cu smoothie și suc, unde fructele ajung cu toată bunătatea și vitaminele intacte.
Există și moduri cumpătate de a te bucura de gemuri și dulcețuri.
Sigur, o felie de pâine caldă cu unt și dulceață e un răsfăț greu de egalat. Dar dacă ești în căutarea unor idei mai echilibrate caloric, poți asorta dulceața de fructe de pădure cu brânzeturi maturate. Sau ca topping pentru bolul de la micul-dejun: iaurt, fulgi de ovăz sau budincă de chia.
E un dulce mai inofensiv decât multe altele.
Pentru că dulceața făcută în casă nu are altceva decât fructe, zahăr și suc de lămâie. Deci atunci când tânjești după un desert, două lingurițe din dulceața făcută de mama sau bunica sunt preferabile față de dulciurile procesate din comerț.
Așadar, dacă vara asta te bucuri de cireșe, vișine, căpșune, caise, fructe de pădure, nu e nimic rău în a pune câteva borcane deoparte pentru la iarnă. Important e să le savurezi cu măsură!
Sursa aici