Produs adăugat
tik tok logo

Ce nu știai despre spanac și superputerile lui

Fie că-l vedem des în farfurie sub formă de piure sau salată fresh, fie că ne întâlnim cu el doar în desenele animate, merită să-l cunoaștem mai bine: azi vorbim despre spanac și toate modurile în care ne face un pic de bine, frunză cu frunză.

Știai că doar cu 100 de grame de spanac deja bifezi una dintre cele 5 porții de fructe și legume recomandate zilnic de Organizația Mondială a Sănătății? Iată de ce:

 100 de grame de spanac conțin o mulțime de bunătăți

  • Calorii: 23
  • Apă: 91%
  • Proteine: 2.9 grame
  • Carbohidrați: 3.6 grame
  • Zaharuri: 0.4 grame
  • Fibre: 2.2 grame
  • Grăsime: 0.4 grame

Și peste 15 vitamine și minerale esențiale bunei funcționări a organismului, printre care:

  • Vitamina A, convertită din cantitatea mare de carotenoizi din spanac.
  • Vitamina C, un antioxidant puternic pentru piele strălucitoare și imunitate
  • Vitamina K1, esențială pentru sistemul cardiovascular
  • Vitamina B9, cunoscută și ca acid folic, esențială pentru femeile însărcinate și pentru funcționarea normală a celulelor. În plus, folații sunt esențiali pentru sinteza serotoninei, hormonul fericirii, iar studiile au arătat o corelație între incidența depresiei și insuficiența acestui nutrient.
  • Fier, care susține producția de hemoglobină, adică trenul care duce oxigenul în organism
  • Calciu, o minerală esențială pentru sănătatea oaselor și pentru sistemul nervos, inimă și mușchi.
  • În plus, spanacul oferă și porții generoase de potasiu, magneziu, vitamina B6 și vitamina E.

Oase puternice și piele frumoasă

Vitamina K din spanac, de mare ajutor în absorbția calciului, susține sănătatea oaselor. Mai ales dacă pui lângă spanac o sursă bogată de vitamina C, precum lămâia, care potențează și mai mult acest efect.

Pielea frumoasă și părul strălucitor se întrețin cu vitamina A, vitamina C și vitamina E – toate prezente din belșug în spanac. Iar prin proprietățile sale antiinflamatorii, spanacul ajută și la combaterea acneei. De aceea sunt populare măștile naturale cu spanac!

În plus, cantitatea mare de fier din spanac menține părul frumos și puternic. Știai că deficiența de fier este una dintre cauzele cele mai comune ale căderii părului? Ceva la care te poți gândi în timp ce savurezi un smoothie verde cu spanac.

Aliatul tău pentru digestie brici

Spanacul are cea mai sănătoasă culoare: vezi în farfurie și știi din start că-i spre binele tău. Dar de ce? Fiindcă verde înseamnă multe multe fibre, adică cel mai important factor pentru o digestie bună. În completarea spanacului, te mai ajută fructele de sezon precum pepenele, căpșunele și fructele de pădure – bogate în apă, fibre și antioxidanți. Iar dacă ești pe fugă sau nu ai piața aproape, poți apela cu încredere la un smoothie de fructe și legume.

 

Ca să vezi: face bine și vederii!

Culoarea verde închis a spanacului indică un nivel crescut de clorofilă și carotenoizi benefici precum betacaroten, luteină și zeaxantină. Pe lângă efectul lor antiinflamator, acești fitonutrienți sunt foarte importanți și pentru sănătatea ochilor. Ei previn degenerarea maculară și cataracta, în timp ce nivelul crescut de pigmenți din spanac protejează ochii de efectul razelor UV.

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără stres oxidativ

Radicalii liberi sunt cauza stresului oxidativ și capul răutăților când vine vorba de îmbătrânire prematură, riscuri crescute de diabet și chiar cancer. Însă numărul mare de antioxidanți din spanac, precum vitamina K, acidul folic, luteina și betacarotenul, luptă cu stresul oxidativ și reduc deteriorarea cauzată de acesta în organism. Astfel, capacitatea cognitivă, memoria, abilitățile motorii se mențin mai multă vreme dacă includem spanacul în meniul nostru.

Ce nu știai despre spanac și merită știut:

• Spanacul proaspăt în formă lichidă (sau smuticită, cum îi spunem noi) este o cale excelentă de a-l savura. Acest proces eliberează betacarotenul stocat în frunze și ajută organismul să absoarbă foarte ușor toată bogăția de nutrienți.

• În anii ’30, desenele animate cu Popeye au crescut cu 33% consumul de spanac în Statele Unite, o schimbare binevenită într-o perioadă de mare criză. Iată ce poate face un influencer simpatic!

• 100 de grame de spanac, în comparație cu 100 de grame de carne de porc, conțin mai mult fier! Mai exact, în spanac găsești 2,49 mg de fier, în timp ce aceeași cantitate de carne îți oferă sub 2 mg.

• Știai că spanacul conține chiar mai mult potasiu decât bananele? Un nutrient esențial pentru funcția musculară, reglarea pulsului, sintetizarea proteinelor și metabolizarea carbohidraților.

• Sănătate până-n vârful unghiilor: spanacul conține colagen și vitamina C, care ajută unghiile să rămână puternice și frumoase.

• Artiștii din Evul Mediu extrăgeau pigmentul verde din spanac pentru a-l folosi în cerneală și vopsea. Astăzi, nouă ne place să pictăm cu el în interiorul sticluțelor!

 

Ce e de făcut atunci? Un smoothie! Fiindcă e mai ușor să-ți bei fructele și legumele între mese sau alături de micul-dejun decât să le găsești un loc în meniul de prânz sau cină. Trebuie să încerci noul smoothie DOER UP Green Glow cu spanac și spirulină verde!