Produs adăugat

LIVRARE GRATUITĂ la comenzi de peste 80 de lei în București și de peste 150 de lei în țară

Superfoods care își merită titlul: chia și spirulina

Când după 8 ore de muncă te duci ca supereroul la supermarket, parcă ai vrea ceva care să-ți dea superputeri s-o iei de la capăt mâine, nu? Dar care e faza cu superfoods, sau superalimentele, atât de în trend de câțiva ani încoace?

Superalimentele: ce le face așa super?

Și-au câștigat acest rang alimentele care conțin o cantitate și o diversitate mare de nutrienți: vitamine, minerale, antioxidanți, grăsimi bune, enzime, bacterii bune etc. Practic sunt o gașcă de prieteni ai organismului, pe toate planurile: trup și suflet, din creștetul capului până-n vârful degetelor.

Iar astăzi vorbim despre două dintre ele, care demonstrează că esențele tari se țin în particule mici: chia și spirulina. De ce? Pentru că le-am inclus în noua noastră gamă de smuti SLooP Doer și am putea vorbi zile întregi despre rețetele noastre create din drag de oameni și starea lor de bine.

Chia – cea mai bogată sursă vegetală de acizi grași Omega-3

Semințele chia sunt partea comestibilă a plantei Salvia Hispanica, originară din Mexic, apreciate pentru beneficiile lor încă din vremea aztecilor și mayașilor. Pe cât sunt de mici, pe atât de însetate, fiindcă absorb de 12 ori mai multă apă decât masa lor. Le mai recunoști și după învelișul gelatinos-alunecos-jucăuș pe care îl capătă când le hidratezi, o textură simpatică ce merge numai bine într-un smuti delicios.

seminte de chia

Super bogate în de toate

Ce conține o lingură de semințe chia? Vreo 70 de calorii, 2 grame de proteine, 5 grame de fibre, 3.5 grame de grăsimi nesaturate, 10% din doza zilnică recomandată de calciu, precum și alte minerale ca potasiu, magnesiu, fosfor, zinc, cupru, fier. Foarte multe bunătăți pentru o singură lingură, nu? Și asta nu e tot.

Super-sățioase

Pentru că absorb apă cu nemiluita și se expandează de 12 ori, semințele chia pot ocupa în stomac locul pe care poate altfel l-ai fi umplut cu o ciocolată sau niște crănțănele. Mai mult, ele încetinesc digestia și astfel ajută zaharurile să se elibereze mai lent în organism, pentru o stare mai stabilă, fără suișuri și căderi bruște de energie.

Super-versatile

Semințele astea minune pot fi măcinate, hidratate, coapte. Seamănă la gust și textură cu semințele de mac, deci merg perfect și cu dulcele și cu săratul. De la salate până la pâine și brioșe, de la prăjiturele până la budinci, e loc de semințe chia în orice rețetă. Desigur, nouă ne plac cel mai mult la micul dejun, în combinație cu fructele proaspăt smuticite.

budinca de chia

Super bune pentru digestie

Știai că doar dintr-o mână de semințe chia (25g) îți iei 9 grame de fibre, adică o treime din necesarul zilnic? Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă și o floră intestinală puternică. Iar dacă le combini cu fructe sau legume, probabil ți-ai luat porția de fibre pe toată ziua, într-o formă delicioasă.

Super aliate ale inimii și ficatului

Cantitatea mare de acizi grași Omega-3 (acid alfa-linoleic) contribuie la reglarea nivelului de colesterol, scăderea tensiunii arteriale și odată cu ea a riscurilor de boli cardiovasculare. Acizii grași ajută și la redistribuirea grăsimilor pentru a proteja inima și ficatul. Au efect antiinflamator, iar pe termen lung ajută la prevenirea artritei, bolilor autoimune și cancerului.

Spirulina – alimentul cel mai bogat în nutrienți din lume

Spirulina este o formă de viață care a existat cu mult înaintea noastră – o algă verde-albastră atât de bogată în nutrienți încât este considerată pe merit un superaliment. Au apreciat-o din cele mai vechi timpuri civilizațiile indigene din America de Sud și Africa, iar mai recent a fost recomandată de NASA, ONU și OMS. De aceea, ea și-a găsit un loc și în rețetele noastre, ca parte dintr-un smuti delicios: SLooP DOER Endurance cu cocos, ananas, chia și spirulina.

spirulina-albastra-smoothySpirulina are o cantitate uimitoare de bunătăți: conține mai multe proteine decât carnea, toți aminoacizii esențiali, mai mult betacaroten decât orice alt aliment, de 26 de ori mai mult calciu decât laptele și o mulțime de alte vitamine, minerale și grăsimi Omega-3 și Omega-6. Iată câțiva dintre nutrienții pe care îi găsești într-o lingură de spirulină:

  • 4 grame de proteine
  • 11% din doza zilnică recomandată de vitamina B1
  • 15% din doza zilnică recomandată de vitamina B2
  • 4% din doza zilnică recomandată de vitamina B3
  • 21% din doza zilnică recomandată de cupru
  • 11% din doza zilnică recomandată de fier

Unul dintre puținele alimente cu acid gama-linoleic natural

Printre aminoacizii esențiali oferiți de spirulina se găsește și acidul gama-linoleic (GLA), un acid gras esențial din grupa Omega-6. Foarte apreciat pentru efectul său antiinflamator, antioxidant și protector la nivel de ADN, el se găsește rareori în mod natural în alimente. Pe lângă GLA, spirulina conține și alți acizi grași Omega-6 și este deosebit de bogat în Omega-3.

Super spor la mișcare

Spirulina îți dă zvâc la sport pe teren, în sală sau în aer liber fiindcă susține mușchii, anduranța și performanța. Un studiu a arătat că persoanele care au luat un supliment cu 6 grame de spirulină zilnic timp de patru săptămâni s-au bucurat de sport fără oboseală pentru mai mult timp decât cele care nu au luat spirulina.

Super aliat în lupta cu anemia și alergiile

Un superaliment care are grijă și de cei vulnerabili – cei care suferă de anemie și obosesc foarte ușor din cauza deficitului de celule roșii sănătoase. Studiile au arătat că suplimentele cu spirulina susțin creșterea hemoglobinei, diminuând astfel simptomele anemiei.
Și în cazul alergiilor, spirulina s-a dovedit a fi de ajutor: ea inhibă producția histaminelor, care cauzează simptomele alergice. În urma unui alt studiu s-a constatat că persoanele cu rinită alergică ce au consumat 2 grame de spirulina zilnic s-au bucurat de o reducere semnificativă a simptomelor nesuferite precum strănuturi și nas înfundat.

Super bine pentru starea de spirit

Spirulina susține sănătatea mintală și poate ameliora chiar și simptomele unor afecțiuni precum depresia și anxietatea. Are această superputere datorită conținutului de triptofan – un aminoacid care crește nivelul de serotonină – sursa stării de „sunt bine cu mine”.

Și lista de motive pentru care iubim chia și spirulina poate continua mmmult și bine! Dar declarația noastră de iubire pentru tot ce e bun și sănătos încape de fapt într-o sticluță. Iar noi am numit-o SLooP DOER. Pe care o alegi: Endurance, Rise & Shine sau Brainbeet?