Despre zahăr, zahăr adăugat, îndulcitori și alte răutăți
De când zahărul a preluat de la grăsimi conducerea clasamentului celor mai temute și dăunătoare ingrediente ca reputație, discuția despre zahărul inclus, zahărul adăugat și îndulcitorii alternativi continuă să țină capul de afiș, în numeroase discuții, studii și articole ale zilelor noastre.
Este teama de zahăr – mai concret, de zahăr adăugat – una justificată? Este zahărul inamicul numărul unu al unei alimentații corecte, sau un pic de echilibru în alegerea mâncării și a băuturilor tranșează, de la sine, discuția? Răspunsul este unul deja evident, dar mergem mai departe, pentru a clarifica lucrurile, în câțiva pași simpli.
Plecăm de la un adevăr evident, care frizează truismul: șansele sunt ca, dacă deja consumi alimente sau băuturi neprocesate sau cu un nivel minim de procesare, nu ai de ce să te temi, în privința zahărului adăugat.
Tot mai multe studii identifică băuturile îndulcite cu zahăr – răcoritoarele carbogazoase sau necarbogazoase, energizantele sau băuturile pentru sportivi – drept cea mai mare sursă de zahăr adăugat, din alimentația de zi cu zi. Spre deosebire de zahărul conținut în mod natural de unele plante sau produse lactate, zahărul adăugat aduce o doză mare de calorii, dar foarte puțini nutrienți, iar consumul susținut poate genera dezechilibre în organism.
Asta înseamnă, în mod direct, că un smoothie pe care ți-l faci acasă, doar din fructe și legume, sau un SLooP pe care îl cumperi ca să ai mereu o doză curată de energie la îndemână, nu are zahăr adăugat. În afara zaharurilor incluse de fructele și legumele din rețeta ta, nimic nu îndulcește suplimentar băutura și nimic nu îți atacă sănătatea la care ții, iar totul are proveniență naturală.
Dacă am stabilit, în linii mari, diferența dintre zahăr și zahăr adăugat, unde stăm, însă, la capitolul îndulcitorilor? Global, există o tendință, în rândul producătorilor de alimente și băuturi cu îndulcitori artificiali, de a reveni la îndulcirea cu zahăr adăugat, pentru că ar fi, totuși, ceva mai natural. Teama este că îndulcitorii artificiali pot genera dezechilibre la nivelul florei intestinale. Și, dacă la SLooP spunem clar că nu adăugăm îndulcitori artificiali, nici la alte smoothie-uri, în general, aceasta nu este o practică populară.
Am stabilit că echilibrul în alimentație te ferește de problemele asociate zahărului, iar echilibrul rămâne cheia și recomandarea noastră. Nu înseamnă nici extrema în care consumi suficient zahăr cât să devii bun prieten cu dentistul, ca să nu menționăm alte aspecte mult mai severe, și nici extrema în care te privezi inclusiv de o felie de tort, de ziua ta. Înseamnă calea de mijloc, atenția și cunoașterea a ceea ce consumăm și, bineînțeles, un plus de transparență din partea producătorilor.