Produs adăugat
tik tok logo

Pași mici spre o schimbare mare: dieta flexitariană

Poate că ai încercat de mai multe ori o schimbare de dietă, un stil de viață sănătos, dar te-ai împotmolit în reguli și restricții. Și așa a crescut nemulțumirea mostrulețului pofticios din tine care a abandonat misiunea la prima cădere în tentația fast food-ului sau dulciurilor. Nu te învinovăți, e ceva aproape inevitabil atunci când abordezi o schimbare de tipul „totul sau nimic” și tai complet categorii întregi de alimente.

Dacă totuși vrei să faci o schimbare pe termen lung, cu pași mici și confortabili, s-ar putea ca dieta flexitariană să fie pentru tine. De ce? Păi…

 

Flexi…ce? Ce este dieta flexitariană

Flexitarianismul e o smuticeală de cuvinte ce îmbină două ingrediente foarte sănătoase: flexibilitate și vegetarianism. Mai pe românește, ea înseamnă “mai mult plante”, sau a crea farfurii delicioase care răstoarnă raportul dintre bunătăți vegetale și cele de origine animală. Carnea și lactatele își fac apariția un pic mai rar, în completarea proteinelor vegetale. Nu e atât de mult despre a elimina unele alimente, cât despre a adăuga mai multe bunătăți plant-based la ceea ce consumi deja.

Flexitarianismul poate fi un stil alimentar permanent, sau o etapă de trecere treptată și ușoară către o dietă vegetariană sau vegană. Iar partea cea mai bună, sugerată de acel „flexi-”, e că poți s-o faci în felul tău. Tu decizi din câte mese sau zile poți tăia carnea, lactatele sau ouăle, pe cât ți-e confortabil.

 

Dieta flexitariană este prietenoasă cu corpul

Dacă am adopta cu toții o dietă flexitariană, conform unei comisii formate din 37 de oameni de știință din 16 țări, pe termen lung ar putea fi salvate anual 11 milioane de vieți prin reducerea afecțiunilor de tipul malnutriției, diabetului și bolilor cardiovasculare.
Cât despre binele pe termen scurt și mediu după ce treci la flexitarianism, el se simte și la corp și la minte.
Dacă te-ai obișnuit să mănânci multe alimente procesate, vei observa că te saturi mai repede și pentru mai mult timp fiindcă în dieta flexitariană prioritizezi legumele bogate în fibre, fructele și cerealele integrale.
Iar când mesele sunt mai sățioase și mai satisfăcătoare, te concentrezi mai bine la muncă, ai mai multă energie și un somn mai odihnitor.

Dieta flexitariană este prietenoasă cu mediul

Știai că și o singură masă plant-based pe zi poate reduce într-un an o cantitate de emisii echivalentă cu 81 de zile fără condus?
Un studiu din 2021 arată că industria alimentelor de origine animală produce 57% din emisiile de gaze cu efect de seră, în timp ce producția alimentelor vegetale aproape 30%. O diferență mare pe care o putem face cu o schimbare mică!

 

Ce pui pe lista de cumpărături flexitariană?

Pe scurt, alimente cât mai puțin procesate, cât mai aproape de bunătatea dată de natură – nepasteurizate, fără coloranți și conservanți sau zahăr adăugat, ca smuti-urile noastre. Nu-ți bate capul cu numărat caloriile! Dacă mănânci alimente plant-based pe săturate, te bucuri de porții zdravene de fibre și nutrienți, deci pune-le cu încredere în coșul de cumpărături.

Pune pe listă mai mult din:

  • Fructe
  • Legume
  • Proteine vegetale (fasole neagră sau roșie, edamame, năut, linte, tofu)
  • Cereale integrale (orez brun, ovăz, secară, quinoa)
  • Băuturi plant-based (de migdale, ovăz, alune de pădure – deși e ok și laptele de origine animală, cu moderație)
  • Ouă
  • Lactate (iaurt, brânzeturi sau alternative vegetale)
  • Nuci, semințe și alte grăsimi sănătoase (știai că semințele de chia sunt cea mai bogată sursă vegetală de acizi grași Omega-3?)
  • Ulei vegetal, ierburi, condimente.

Pune pe listă mai puțin din:

  • Carne roșie și albă (alege pe cât posibil carne free-range)
  • Pește și fructe de mare (somon, cod, creveți)
  • Orice cu zahăr adăugat și carbohidrați rafinați.

 

Ziua flexitariană se cunoaște de dimineață

Un mic-dejun flexitarian înseamnă să înlocuiești ouăle prăjite, carnea și brânzeturile grase cu alternative vegetale sățioase și delicioase care să-ți dea zvâc să pornești în misiunile zilei.

Chiar și la un mic-dejun pe fugă, poți lua o porție bună de proteine dintr-un porridge din fulgi de ovăz cu fructe și semințe chia adăugate pentru extra nutrienți. Iar dacă mai pui și un smuti delicios alături, ți-ai luat în plus și două dintre cele cinci porții de fructe și legume recomandate zilnic de Organizația Mondială a Sănătății.

Iar dacă vrei un mic-dejun pe îndelete, ca un răsfăț de duminică leneșă, poți adăuga o felie de pâine integrală cu pastă tartinabilă din alune de pădure și cacao, fără zahăr adăugat dar cu extra proteine. Îți faci damblaua de dulce, dar îți oferi și nutrienți valoroși. Despre asta e flexitarianismul: a-ți oferi în loc să îți refuzi.

 

La ce să ai un pic de grijă dacă vrei să fii flexitarian

Dacă te-ai obișnuit cu alimente procesate și food delivery, s-ar putea să-ți dea puține bătăi de cap stilul alimentar flexitarian fiindcă presupune un pic mai multă planificare și pregătire a meselor. Dar numai un pic! Dar, dintre toate stilurile alimentare, flexitarianismul este printre cele mai ușor de urmat tocmai pentru că poate însemna și schimbări foarte mici. Cum ar fi să alegi ca gustare un baton din fructe și nuci în loc de unul de ciocolată.

În plus, te încurajăm să ai grijă la nivelul de vitamina B12 și fier, pe care cel mai des le luăm din surse animale. Pentru vitamina B12, o sursă excelentă este spirulina, pe care o găsești și în smuti-ul nostru SLooP DOER Endurance. Cât despre fier, îl găsești în linte, năut, fasole, tofu, caju, semințe chia, quinoa sau cereale fortificate.

 

În încheiere, începutul!

Cum începi un stil de viață flexitarian astfel încât să te și ții de el pe termen lung? Încet! În ritmul tău, cu schimbări minore: de exemplu, să înlocuiești o gustare pe zi cu o alternativă mai sănătoasă, din surse vegetale. Sau să îți alegi o zi pe săptămână în care să nu mănânci carne. Sau doar să faci porția de carne din farfurie puțin mai mică. Să consumi un fruct pe zi, fie că îl preferi proaspăt sau smuticit. Starea de bine ține de tine!