Produs adăugat
tik tok logo

Enzimele: de ce ar trebui să-ți pese de ele și de unde le iei

Despre enzime am auzit cu toții, în teorie știm că dacă ceva „conține enzime” probabil ne face bine, dar hai să vedem exact ce fac ele pentru noi și de ce ar trebui să le includem în meniul de zi cu zi.

Pe scurt, enzimele sunt un tip de proteine care ajută digestia prin faptul că descompun molecule precum grăsimile, proteinele și carbohidrații în particule mai mici, care sunt absorbite mai ușor în tractul digestiv. Fără suficiente enzime, corpul nu poate digera corect nutrienții.

Enzimele sunt produse în mod natural de corpul nostru, dar le luăm și din ceea ce mâncăm – în special din fructe proaspete și alimente fermentate ca murăturile sau kefirul.

La ce ne ajută enzimele digestive?

Deși cercetarea enzimelor e un proces continuu, s-au găsit deja beneficii importante pentru starea noastră de bine, fizică și mentală. Câteva dintre ele:

Enzimele țin flora intestinală sub control

Dacă nutrienții nu sunt descompuși cum trebuie în tractul digestiv, resturile nedigerate hrănesc peste măsură bacteriile din intestine, care încep să facă tot felul de răutăți: inflamare, balonare, durere. În schimb, dacă enzimele sunt suficiente și își fac treaba, ele nu numai că țin lucrurile sub control într-un corp sănătos, dar îmblânzesc și simptomele unor afecțiuni ca sindromul de colon iritabil, intoleranța la lactoză, colitele.

Enzimele te ajută să iei toate bunătățile din ce mănânci

Poți avea o dietă destul de echilibrată și variată ca să-ți asiguri toți nutrienții necesari, dar fără destule enzime acești nutrienți sunt parțial irosiți. În loc să fie descompuși și absorbiți de organism, se transformă în gaze supărătoare și dureri de burtă. Putem spune că enzimele sunt ca un fel de agenți de circulație ai corpului, care trimit toți nutrienții acolo unde e nevoie.

Enzimele îți dau un bonus de tonus

Când nutrienții pe care îi consumi sunt folosiți cum și unde trebuie, vei descoperi că ai mai multă energie. Enzimele digestive sunt cele care ajută la conversia carbohidraților în glucoză – adică principalul combustibil al corpului. De exemplu, enzimele transformă gustarea din fructe uscate și nuci într-un proiect terminat la timp sau într-o jumătate de oră de plimbare.

Enzimele țin anxietatea la distanță

Neurotransmițătorii, micii noștri creatori de bună-dispoziție, energie și atenție, au nevoie de aminoacizi, adică rezultatul digestiei sănătoase a proteinelor. Chiar dacă tu consumi suficiente proteine, în lipsa enzimelor ele nu se transformă în acest combustibil important al stării de bine și de liniște. În plus, am mai tot vorbit despre prietenia strânsă dintre cele două creiere ale noastre – cel din cap și cel din flora intestinală. Enzimele țin microbiomul sănătos, iar el ne ține și mintea sănătoasă.

 

De ce nu avem mereu suficiente enzime?

Enzimele, mai ales cele digestive, pot fi sensibile la schimbări – unele din corpul nostru, altele din mediu. Iată câteva situații în care avem cea mai mare nevoie să le suplimentăm prin alimentație:

• Afecțiuni de sănătate precum pancreatită, diabet de tipul 1, celiac, operații gastrointestinale. Ele duc la insuficiență pancreativă exocrină, o afecțiune cronică ce poate afecta absorbția de nutrienți.
• Inhibitori naturali sau chimici care intervin în funcționarea enzimelor. Cel mai comun exemplu sunt antibioticele, care inhibă anumite enzime din a ajuta infecțiile să se propage.
• Alimentația insuficientă în nutrienți valoroși: știm cu toții povestea – multe mâncăruri procesate, consum de alcool, stil de viață sedentar, toate afectează pancreasul și implicit enzimele pe care el le produce.

De unde ne luăm enzimele? 5 surse naturale delicioase


Ananasul

Gust tropical și bogăție de enzime? Yes, please!

Mai specific, ananasul conține o enzimă digestivă numită bromelaină, care descompune proteinele și le face mult mai ușor de digerat. Dacă ai exagerat vreodată cu ananasul proaspăt și ai simțit pișcăturile pe limbă, aceste enzime sunt responsabile!

Mango

Unul dintre cele mai îndrăgite fructe exotice, pe bună dreptate. Mango conține o mulțime de amilaze, adică acele enzime digestive care descompun carbohidrații și transformă amidonul în zaharuri ca glucoză și maltoză.

Cu cât fructul e mai bine copt, cu atât enzimele sunt mai eficiente. E și motivul pentru care mango devine mai dulce când e mai copt, fiindcă amilazele îi descompun zaharurile.

 

Mierea și polenul

Mierea de albine e o sursă bună de enzime digestive – în special proteaze (cele care descompun proteinele) și amilaze (pentru carbohidrați). Poate suna ciudat că ceva atât de dulce ca mierea poate ajuta la descompunerea zaharurilor, dar ea transformă sucroza în glucoză pe care corpul o folosește pentru energie. Atenție însă, la cel mai important ingredient complementar al mierii: moderația.

Iar polenul este și mai valoros pentru corp, fiindcă are peste 5000 de enzime diferite, care susțin digestia și sistemul imunitar. Îl poți adăuga cu succes în preparate precum sucuri, smuti, cereale sau porridge.

Bananele

Cele mai populare fructe pentru cei care nu prea se împacă cu fructele, și cele mai iubite de copii. Pentru că sunt atât de dulci și bune pe măsură ce se coc, iar asta se datorează enzimelor care le descompun zaharurile.

Bananele sunt o sursă bogată de amilaze, acele enzime care convertesc carbohidrați complecși precum amidonul în particule mai mici, ușor de digerat. În plus, bananele sunt și o sursă minunată de fibre, care țin digestia brici.

Ghimbirul

Ingredient și medicament tradițional de milenii, ghimbirul are beneficii impresionante pentru sănătate. De data asta, vedetele sunt enzimele lui naturale: proteaze numite zingibaine, care ajută la digestia proteinelor și previn indigestia. Mai mult, ghimbirul stimulează producția naturală de enzime din organism și ajută stomacul să digere hrana mai rapid prin contracțiile pe care i le provoacă.

Vestea bună e că cele mai bogate surse naturale de enzime digestive sunt și delicioase, ușor de savurat de oricine. Singurul efort e să mergi până la magazin după ele. Stai, că nici asta nu trebuie neapărat dacă nu ai timp, fiindcă le poți consuma oricând sub formă de smuti fără zahăr adăugat.