Pachetul pentru școală: se poate și gustos, și rapid, și sănătos?
Știi deja că obiceiurile bune încep în familie, dar câte obiceiuri pot încăpea într-o zi de părinte ocupat? Grija pentru toți ai casei, notificările care nu se mai opresc, to do list-ul tot mai lung… Printre toate astea, pachețelul de școală se poate transforma ușor în bănuți de „te rog să nu-ți iei prostii”.
Dar masa și gustările de la școală merită multă grijă, fiindcă cei mici petrec acolo cel puțin o treime din zi, iar ce mănâncă afectează direct cât de multă energie și atenție au la ore și la joaca din pauze.
Vestea bună este că un pachețel sănătos și echilibrat nu trebuie să devină o povară. Cea mai bună variantă nu e cea elaborată și instagramabilă care adună like-uri de la adulți, ci cea care se prepară rapid, e hrănitoare și plăcută pentru cei mici.
Ce conține un pachețel complet pentru școală?
Câte ceva din fiecare grupă alimentară
• Carbohidrații sunt principala sursă de energie: pâine, tortilla, biscuiți, fulgi de ovăz, paste, turte de orez. Preferabil, alege-le pe acele cereale integrale care eliberează treptat zaharurile în organism și astfel mențin nivelul de energie stabil. Dacă cel mic este pretențios, poți încerca o trecere treptată, prin sandwich-uri cu o felie de pâine albă și una integrală.
• Proteinele sunt foarte importante pentru dezvoltarea fizică și mentală a copiilor, deci nu uita să incluzi o sursă cât mai puțin procesată de proteine: brânză fără multă grăsime, cremă de brânză amestecată cu ton, ou fiert sau frittata, hummus, salată de pui, fasole, falafel.
• Grăsimile sănătoase ajută nu doar la buna-dispoziție și dezvoltarea mentală armonioasă, ci și la sațietate pentru mai mult timp. Poți include în pachet o mână de măsline, pește gras precum somonul, o mână de nuci sau budincă de chia.
O porție proaspătă de fructe sau legume
Fructele și legumele proaspete sunt surse importante de vitamine, minerale și fibre, care stabilizează glicemia și previn scăderile bruște de energie. Câteva variante simple și rapide: un ciorchine mic de struguri, felii de măr, un morcov sau ardei tăiat bețișoare, câteva roșii cherry, o mână de fructe de pădure. Iar dacă nu ai timp să ajungi la piață pentru aprovizionare, poți alege oricând fructele de băut, sub forma unui smuti presat la rece, fără zahăr adăugat.
O sticlă cu apă
O sticluță reutilizabilă cu apă este esențială pentru pachetul de școală. Cei mici pot uita ușor să se hidrateze, însă pot simți efectele fără a ști de ce: se vor concentra mai greu, pot avea amețeli sau pot deveni iritabili. O idee pentru copiii care se despart greu de sucurile din comerț: apa infuzată, aromată și doar puțin îndulcită natural de la fructe, cât să dea poftă de hidratare.
1-2 gustări sănătoase
Oricât de completă și hrănitoare e masa principală, pentru copiii în creștere foamea sau pofta de ceva bun apare des între mese. Și aici intră în joc tentația sucurilor cu zahăr, dulciurilor, produselor de patiserie sau altor răutăți de la chioșcul de lângă școală. Dar există moduri simple de a te asigura că cel mic va ajunge mai rapid la o gustare sănătoasă din propriul ghiozdan.
Cheia unei gustări sănătoase și hrănitoare este să îmbine un carbohidrat ca sursă de energie cu o proteină sau o grăsime bună pentru sațietate. Cel mai popular exemplu este combinația de fructe uscate și nuci, care ține atât de foame cât și de poftă, oferind o porție bună de fibre, vitamine și minerale. Dacă nu ai timp să le cauți separat, trei variante delicioase și fără răutăți sunt batoanele SLooP.
Alte idei de gustări sănătoase de pus în pachețel: o bucată de brânză și câțiva struguri, un iaurt grecesc mic cu o mână de afine proaspete, o felie de pâine integrală cu unt de migdale sau de arahide, câteva felii de legume cu hummus.
Ponturi de pregătire rapidă a pachetului
5 zile pe săptămână, 5 pachețele, deja sună ca un proiect în plus! Dar pachetele pentru școală nu au nevoie de mult timp, ci doar de un pic de planificare și ajutor:
Alege câteva zile mai puțin agitate din săptămână pentru prepararea mai multor grupe de alimente: spălarea fructelor și legumelor, gătirea proteinelor sănătoase ca puiul, fasolea sau ouăle, depozitarea lor la rece până le vine ziua de pus în pachet. Dacă nu ai timp, le poți găsi gata gătite în comerț, doar să ai grijă la etichetă: să aibă cât mai puține ingrediente și un conținut cât mai mic de sodiu.
Implică-l pe cel mic în pregătirea pachețelelor! Copiii mai mici pot ajuta cu spălatul fructelor și legumelor, iar cei mai mari cu tăierea și amestecarea ingredientelor. Însă cea mai importantă contribuție a lor este alegerea: fiecare copil își poate pregăti singur mixul, alegând câte una dintre mai multe opțiuni de carbohidrați, proteine, fructe și legume, gustări.
Câteva ingrediente care ar trebui să apară mai rar sau deloc în pachet
Acum că știi ce e bun pentru mesele și gustările de la școală, să vedem ce e de evitat… Bineînțeles, pe lângă cele evidente, ca ciocolată, bomboane, fast food și merdenele.
Mezelurile precum șunca, salamul sau pastrama au un conținut foarte mare de sare, deci e mai bine să le înlocuiești în sandwich-uri cu felii de carne la grătar, sau cremă de brânză amestecată cu ton sau cu fâșii de pui.
Biscuiții din comerț sunt adesea promovați ca sursă de energie, însă cantitatea mare de zahăr adăugat duce la o prăbușire rapidă a nivelului de energie odată ce zaharurile au fost absorbite.
Deserturile pe bază de lapte deși sunt o sursă de calciu, au și mult zahăr adăugat pentru a fi pe gustul copiilor. Le poți păstra ca deserturi ocazionale, însă pentru pachetul zilnic e mai bine să optezi pentru iaurt grecesc îndulcit cu fructe uscate sau o linguriță de miere.
Siguranța înainte de toate: pachețelul trebuie să fie cool
Ingredientele proaspete, mai ales sursele de proteine, trebuie menținute la temperaturi reci pentru a putea fi consumate în siguranță. Așa că alege o gentuță termoizolată pentru pachetul celui mic, sau adaugă înăuntru o sticlă de apă congelată pentru a păstra bunătățile